Ljekovite biljke - perunika

 

 illyrica Iris20illyrica20520Saxifraga-Jasenka20Topic

 

 Slika: Iris illyrica Izvor: http://wiki.irises.org/Spec/SpecIllyrica 

 Zbog njezina neobična i raskošna cvijeta duginih boja, iris ili perunika ima snažno simboličko značenje i o njoj su oduvijek ispredane legende. U starogrčkoj mitologiji perunika je simbol boginje Iride, glasnice bogova: kada bi njezin ogrtač, raznobojan poput duge, dotaknuo tlo, niknuo bi cvijet. Stari Grci vjerovali su i da duga nastane kad Irida poleti s Olimpa.

Hrvatski naziv perunika potječe iz slavenske mitologije, od vrhovnog boga Peruna i njegove žene, boginje Perunike. Narod je vjerovao da perunika nikne ondje gdje udari munja gromovnika Peruna. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, dok se na dubrovačkom području može čuti ime bogiša, vezano za taj božanski cvijet.
Perunika je štovana diljem svijeta kao simbol kraljevskih moći i božanske zaštite. U starom Egiptu faraoni su taj cvijet, simbol vjere, mudrosti i hrabrosti, držali u ruci kao žezlo, dok je u dalekom Japanu označavao plemenitost i hrabrost. Indijska i egipatska kultura koristile su se ljepotom perunike da bi prikazale život i ponovno rođenje. 

Iris ili perunika je 2000.g. proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom i pripada u porodicu Iridaceae(skupa sa šafranom i gladiolom).U Hrvatskoj raste 15 vrsta (od kojih su slijedeće endemične): 

Iris adriatica (rasprostranjena na obali, u zaleđu i na otocima srednje Dalmacije)

Iris X rotschildii (zabilježena samo na jednom lokalitetu na Velebitu).

Iris croatica (rasprostranjena u kontinentalnim dijelovima Hrvatske i Slovenije),

- Iris illyrica (rasprostranjena po planinskim obalama i te otocima sjevernog Jadrana, od Italije do južnog Velebita i istočnodinarskog područja Bosne) i

- Iris pseudopallida dalmatica (rasprostranjena po obalama i na otocima južnog Jadrana, od planine Kozjak do juga Albanije).

Izvor: http://www.matica.hr/hr/434/perunike-bozanski-cvjetovi-23985/ 

 

iris-dalmatica-pallida-variegata-400x600

Slika: Iris pallida dalmatica variegata 

Izvor: https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/bulbs/iris/growing-sweet-iris-plants.htm

Vrste iz roda Iris (Iridaceae) imaju dugu povijest upotrebe u tradicionalnim medicinama cijelog svijeta (od tradicionalne kineske medicine, do Ayurvedske, indijanske i antičke). U ljekovite svrhe se koristio podzemni dio - podanak (Rhizoma Iridis), koji se iskapao u listopadu. Pošto se ogulio, koristio se za čajeve, alkoholna pića, pomiješan sa medom ili bi se sušio 2-3 g (zbog sporih oksidativnih procesa) te mljeo u pistilom u tarionicima (mortarima). Mljevenom perunikom posipale su se rane, a s obzirom na broj ratova koje su vodili Rimljani u antici – nije čudo da je perunika kroz povijest bila tražena roba. 

 

Tarionik

 

U starim knjigama o ljekovitom bilju čitamo da se sušeni i mljeveni korijen irisa (rhizom) koristio za razne upale, probleme sa grlom, astmu i kašalj. Zatim se koristio kao diuretik (poticanje izlučivanja urina), spazmolitik (izmokravanje kamenaca i ublažavanje grčeva u crijevima), za nesanicu i kao sredstvo uništavanje glista, kod migrene, vegetativnih smetnji i depresija. U srednjem vijeku se fiorentinska perunika (Iris fiorentina) koristila kao abortiv, kontracepcijsko sredstvo, lijek za aktiviranje menstruacije nakon porođaja te kod ginekoloških bolesti i u menopauzi. 

Ljekovita perunika sadrži 0,2 % eteričnog ulja (koje sadrži benzaldehid i druge aldehide), flavonoide (irilin, irison B, irilone, irisolidone, iriflogenin, zatim tektoridin i iridin te njihovi glikozidi tektorigenin i irigenin). Također sadrži velike količine škroba (20-50 % - radi čega je dobar ekspektorans tj. služi za iskašljavanje), ponešto ulja, šećer i sluzi (zbog sluzi se davala maloj djeci kod upale desni izazvane izbijanjem zuba). Sadrži veće količine smole i tanine. 

Danas se ekstrakti iz perunike koriste kao kozmetici (za izradu sapuna, parfema i ostalih kozmetičko-higijenskih proizvoda), a u medicini se perunika ne primjenjuje (osim u homeopatiji, gdje se koristi za ublažavanje migrene).

IZVOR: http://narodni.net/sastav-ljekovitost-perinuke-ljekovita-svojstva-irisa/

Međutim suvremenim znanstvenim metodama zadnjih 20-ak godina su iz pojedinih vrsta irisa izolirani spojevi zvani flavonoidi koji mogu:

- biti anti-oksidansi tj. imati sposobnost čišćenja slobodnih radikala (Iris tectorum i Iris dichotoma),

- izazivati estrogeni odgovor vezanjem za estrogene receptore (Iris songarica iIris tenuifolia),

- imati antimikrobnu aktivnost (Iris germanica L.),

- imati protu-upalnu aktivnost (Iris germanica L.),

- imati inhibitorni efekt na aktivaciju Epstein-Barr virusa (Iris spuria L. (Calizona)). 

 

Također, usporednom analizom 11 znanstvenih radova objavljenih na PubMedu ustanovljeno je da se iz korijena različitih vrsta irisa osim gore navedenih flavonoida (koji se jako razlikuju od vrste do vrste) različitim metodama ekstrakcije (poput: lipofilne ekstrakcijili kromatografije) te metodama identifikacije (poput spektroskopije ili NMR) mogu izolirati različiti spojevi: flavoni, izoflavoni, glikozidi izoflavona, benzofenoni, izoflavanoni, glikozidi fenolnih kiselina...

Ostalih 300-tinjak vrsta Irisa još nisu znanstveno istražene tj. biokemijski analizirane, tako da možemo samo pretpostavljati koje su njihove terapijske mogućnosti.

 Napisala: Danijela Rašić, dr.med. 

Split, 18.9.2019. 

 

Sadržaji objavljeni na ovim stranicama zaštićeni su prema Zakonu o autorskim pravima RH, te se ne smiju koristiti i preuzimati bez pismene dozvole autora. | 2019. © Aqua Med Medical Wellness - sva prava pridržana.

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn