Terapijski i anticelulitni ultrazvuk

Sonoplus 492

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ultrazvuk ubrajamo u mehaničke valove istih fizikalnih svojstava kao i čujni zvuk, ali viših frekvencija koje ljudsko uho ne zamjećuje (od 17 000 do 20 000 Hz).

Temelji se na piezoelektricitetu, tj. svojstvu nekih kristala da u izmjeničnom električnom polju titraju, mijenjaju svoju valnu duljinu i tako izazivaju mehaničko titranje.

Anticelulitni ultrazvuk - u tretmanima celulita se vrlo uspješno primjenjuje ultrazvuk od 3 MHz, koji djeluje na kožu i potkožno masno tkivo. Njegov učinak se može pojačati primjenom anticelulitne kreme ili gela, koji pomoću ultrazvuka prodiru dublje u tkivo.

Terapijski ultrazvuk - u fizikalnoj terapiji se primjenjuje frekvencija od 1 MHz, koja djeluje prvenstveno na duboko smještene strukture kao što su zglobovi i tetive.

Ultrazvučni val se može uspješno primijeniti i kao nosioc za bolje prodiranje ljekovitih tvari dublje u tkivo. Kad se želi postići veća koncentracija antireumatika u mišićima, tetivama ili zglobovima primjenjuje se ultrazvuk od 1 MHz, čime se postiže jači lokalni farmakološki, mikromasažni i toplinski učinak, te se izbjegavaju neželjene nuspojave kao kod sistemske primjene lijeka.

Terapijski ultrazvuk pomaže kod:

1. upala zglobova (arthritis),

2. upale sluznih vreća (bursitis),

3. upale zglobnih ovojnica (capsulitis),

4. upale epikondila (epicodylitis),

5. upale tetiva (tendinitis),

6. nagnječenja ili kontuzija mišića,

7. istegnuća ili distorzija mišića,

8. isčašenja tetiva,

9. uganuća zglobova,

10. kontraktura zglobova,

11. ožiljaka,

12. kroničnih degenerativnih promjena zglobova i kralježnice (npr. spondiloze kralježnice),

13. miogeloza,

14. uklanjanja celulita,

15. oteklina i usporenja cirkulacije.

16. sportskih ozljeda

Izvor: www.enraf-nonius.com

Ultrazvuk se ne smije primijeniti kod srčanih bolesnika s pace-makerom, djece do 18 godina, za vrijeme radioterapije malignih oboljenja, kod uznapredovale osteoporoze, na trbuh i slabinsku kralježnicu trudnih žena, na zglobove s ugrađenim metalnim dijelovima (endoproteza, osteosinteza), kod svježih ozljeda i sklonosti krvarenju.

Ultrazvukom u tjelesnim tkivima postižemo mehaničke, toplinske, fizikalno-kemijske i biokemijske učinke.

Mehanički učinci nastaju uslijed naizmjeničnog stezanja i širenja medija pri ultrazvučnim vibracijama. Time se postiže mikromasaža, koja je ujedno najvažniji učinak ultrazvuka u liječenju.

Toplinski učinak, koji je najočitiji, nastaje zbog trenja pri pretvorbi mehaničke energije titranja u toplinsku energiju. Ovaj je učinak osobito izražen na mjestima gdje dolazi do refleksije (rasipanja ultrazvuka), a to je granica između mekih tkiva i kosti (hvatišta tetiva, tetivne ovojnice, meniskusi). Tako se povećava propusnost staničnih membrana i prokrvljenost tkiva, što doprinosi bržem cijeljenju.

Zbog fizikalno-kemijskog učinka ultrazvučnih valova u tkivima se povećava pH međustanične tekućine i propusnost bioloških membrana, što pospješuje oksidacijske procese i apsorpciju kisika.

Biokemijsko djelovanje uzrokuje pretvaranje gel-stanja u sol-stanje, čime se razbijaju veliki molekularni kompleksi (što je naročito bitno kod tretiranja miogeloza).
 

ZAKLJUČAK:

Povećanjem temperature zbog mikromasaže dolazi do povećanja propusnosti staničnih membrana, potiče se cirkulacija i poboljšava izmjena tvari, dolazi do smanjenja aktivnosti simpatikusa što dovodi do smanjenog tonusa muskulature, smanjenja bolova, povećanja elastičnosti tkiva i povećanje sposobnosti regeneracije tkiva.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn