Laserski tretmani proširenih kapilara i paučastih spider vena

vene

 

Teleangiektazije, spider ili paučaste vene imaju promjer do 2 mm i uzrokovane su širenjem male skupine krvnih žila blizu površine kože. Kod žena se uglavnom javljaju na nogama, a kod muškaraca na licu (uglavnom na nosu). Često izgledaju poput crvenih, plavih ili ljubičastih linija ili poput paukove mreže. Ne smiju se miješati s varikoznim venama koje su veće i dublje, te su obično grudaste, a boja im može biti i tamno ljubičasta. Varikozne vene mogu uzrokovati nelagodan osjećaj u nogama, dok su paučaste vene obično bezbolne. Paučaste vene su progresivne i obično im se s godinama povećava broj i pojačava vidljivost.

Metoda izbora za paučaste vene promjera do 2 mm je diodni laser koji ih uklanja na siguran, učinkovit i jednostavan način. Laserom je moguće ukloniti vaskularne lezije sa svih područja tijela. Kliničke studije su pokazale da vene ove veličine odlično reagiraju na laserski tretman. Većina paučastih vena zahtijevaju samo 1-2 tretmana s laserom, a opsežnije lezije 3 tretmana. Razmak između tretmana je obično 4 tjedna. Mehanizam djelovanja lasera je selektivna fototermoliza tj. lasersku zraku privlači oksihemoglobin koji se prvo zagrijava, a bjelančevinasta ovojnica krvne žile se zagrijava na 42,5 stupnjeva. Na taj način se stijenke krvnih žila stisnu s minimalnim oštećenjem okolnih struktura. Tada nastaje krvarenje te se vidi purpura tj. crvenilo kože nakon tretmana. Klinički, vidi se trenutno blanširanje ili suptilno pomračenje krvne žile koje slijedi eritem i edem. Jedina nuspojava je blaga modrica oko mjesta liječenja koje se raspršuje relativno brzo nakon tretmana. U Aqua Med laserskom centru se koristi MeDioStar NeXT diodni laser velike snage valne duljine 940 nm. Ono što čini ovaj laser tako jedinstvenim je njegova snaga apsorpcije u krvnim žilama uz minimalnu apsorpciju u okolnim tkivima.

laser vene animacija.jpg

 

Indikacije 

Kandidati za lasersku terapiju su pacijenti sa teleangiektazijama, spider ili paučastim venama do 2 mm u promjeru. To mogu biti i pacijenti koji ne podnose iglu, kod kojih nije uspjela skleroterapija ili koji su imali alergiju na sklerozantno sredstvo.

Priprema za laserski tretman

područje kože koje će se tretirati ne smije biti preplanulo od sunca ili solarija tj. ne smije biti izloženo sunčevoj svjetlosti ili solariju do 2 tjedna prije tretmana, budući da to može smanjiti učinkovitost tretmana.

potrebno je upozoriti liječnika na lijekove / bezreceptne lijekove koji se koriste (npr. Izotretionin može povećati rizik od ožiljka, zatim nesteroidni protuupalni lijekovi, vitamin E ili ginko mogu povećati rizik od purpure ili krvarenja.

 • koža mora biti čista i bez make up-a te druge kozmetike; 

ako je potrebno, prije tretmana potrebno je oprezno obrijati područje koje će se tretirati.

 • laserski tretman ne zahtijeva sedative, lijekove protiv bolova ili injekcije lokalnom anestezijom.

 

Tijek zahvata

Liječnik u laserskom centru najprije detaljno pregleda pacijenta i uzme anamnezu, i u nedostatku venskog refluksa (stanja sa velikim proširenim venama uz povrat venske krvi) može krenuti sa laserskim tretmanom. Najprije hladi kožu te zatim prelazi preko nje laserom. Pacijent osjeća male ubode koji ukazuju na učinkovitost tretmana. Trajanje tretmana ovisi o veličini područja koje se tretira, no u većini slučajeva traje nekoliko minuta. Cijeli postupak, uključujući i pripremu, traje oko 30-40 minuta.

 

Što nakon tretmana 

- Odmah nakon tretmana klijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, no preporučuje se izbjegavati veće fizičke aktivnosti i sportove poput tenisa, trčanja i aerobika te saune barem dva tjedna nakon tretmana.

- Ovisno o veličini područja koje se tretira, javlja se manje ili više crvenila i oticanja nakon tretmana.

- U određenim slučajevima moguće je da se pojavi malo ljuštenje kože koje je potrebo pustiti da zacijeli.

- Nakon tretmana kapilara i vena na nogama vrlo je važno nositi kompresivne čarape.

- Potrebno je izbjegavati izravno izlaganje suncu i solariju najmanje šest tjedna nakon tretmana i koristiti zaštitne kreme sa SPF 20+ kako bi se izbjegao rizik od hiperpigmentacije kože.

- Na tretirano područje se ne smije nanositi izravno sapun ako se koža nije smirila.

- Nakon tretmana se koristi Bepanthen mast dok se koža ne oporavi.

 

Oporavak

 Ovisno o veličini područja koje se tretira, javlja se manje ili više crvenila, mjehurići ili oticanje nakon tretmana, koje uz pravilnu terapiju zacijeli u roku nekoliko dana. U većini slučajeva rezultati će biti vidljivi već nakon jednog tretmana. Može javiti promjena pigmenta – lasersko uklanjanje vena i kapilara može potamniti ili posvijetliti tretiranu kožu, uglavnom privremeno. Koža posvijetli uglavnom kod pacijenta s tamnijom kožom, posebno ako se laser nepravilno rabi u neprikladnom okruženju. Navedeno je veoma rijetko i obično traje par dana.

 laser vene

 

Rezultati i prognoza

Nakon 1-2 laserska tretmana na paučastim venama može se očekivati poboljšanje 70%. Nakon tretmana na koži može zaostati blaga promjena boje kože mjesecima prije nego što izblijedi. U mnogim slučajevima, paučaste vene nestaju u potpunosti, ali mogu se vratiti na drugom mjestu. Za postizanje optimalnih rezultata može biti potrebno više laserskih tretmana.

 

Kontraindikacije 

Varikoziteti vena sa promjerom većim od 3 mm, akutne upale, tromboflebitis (upala vena) zbog povećanog rizika od duboke venske tromboze. Zatim ulkus (razjedina) kože, dijabetes, vaskulitis, dermatitis, edem kože ili neuropatija nogu. Tip kože IV-VI po Fitzpatricku, preosjetljivost na svjetlo, uzimanje lijekova koji povećavaju osjetljivost na svjetlo, rak i prekancerozne lezije, sklonost stvaranju keloidnih ožiljaka. Bolesti koje otežavaju normalni proces cijeljenja kože. Djeca.

 

Relativne kontraindikacije 

Trudnoća (odgoditi klijentice do nakon poroda). Retikularne vene (promjera od 2-4 mm) i varikoziteti. Anticelulitni tretmani u tretiranom području (pričekati nekoliko tjedana).

 

Usporedba laser vs. operacija 

Značajna prednost laserske operacije nad klasičnom operacijom vena jest minimalna invazivnost postupka, minimalna mogućnost postoperativnih komplikacija, ambulantno liječenje, relativna bezbolnost postupka, odsustvo velikih hematoma i minimalno ograničenje redovitog kretanja i radne aktivnosti – postupak ne zahtijeva od pacijenta da uzme godišnji odmor ili bolovanje. Također nakon zahvata ne zaostaju rezovi, podljevi krvi, niti ožiljci, kao niti ozljede živaca i limfnih žila, te da klijent nakon zahvata ne trpi bolove. Prednost lasera nad drugim endovenoznim metodama (pjena, radiofrekvencija) je u tome da laserska energija oštećuje sve slojeve stijenke vene, uključujući okolne manje krvne žile koje opskrbljuju stijenku (latinski "vasa vasorum"), tako da nije moguća naknadna ponovna uspostava protoka kroz tretiranu venu (rekanalizacija).

 

Zaključak 

U posljednjih nekoliko godina ostvaren je golem napredak u razvoju laserskih sustava. Laseri tretmani su postali bitni za liječnike koji liječe vaskularne lezije. Koristeći znanje o mehanizmu djelovanja lasera tj. selektivnoj fototermolizi, liječnici sada mogu odabrati odgovarajući laserski program sa odgovarajućim parametrima za sigurno i učinkovito liječenje proširenih venula.

 

Više o laserskim tretmanima uklanjanja proširenih vena pročitajte na slijedećem linku:

https://youtu.be/eFNguja8Xfw

Prof.dr.sc. Vedran Radonić 

Split, 1.12.2015.g.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn