Laserska epilacija

 

Hipertrihoza i hirzutizam (tipovi pojačane dlakavosti) često su velik estetski problem, a do pojave laserske epilacije rabile su se brojne metode privremenog i kratkotrajnog smanjenja dlakavosti (brijanje, depilacija voskom i šećernom pastom, kreme za depilaciju...). Jedina metoda kojom se postizao učinak duljeg trajanja bila je elektroliza, koja je povezana sa značajnim rizikom od ožiljaka i promjena pigmentacije.

 

Otkako je FDA (Food and Drug Administration) 1996. god. odobrio primjenu lasera u ovoj indikaciji, razvili su se brojni laserski sustavi kojima se, primjenom valne duljine od 600 do 1200 nm, postiže dugotrajna redukcija dlaka. U ovoj indikaciji rabe se: rubinski laser (694 nm), alexandrit laser (755 nm), diodni laser (810 nm) i Nd:YAG laser (1064 nm).

 

Mehanizam djelovanja lasera temelji se na selektivnoj fototermolizi koja se zasnivaju na spoznaji da kromofore kože (hemoglobin, oksihemoglobin i melanin) apsorbiraju specifičnu valnu duljinu svjetla, pa se primjenom valne duljine laserske zrake koja odgovara maksimumu apsorpcije kromofore koju sadržava određena lezija postiže selektivna destrukcija ciljnog tkiva bez značajnoga toplinskog oštećenja okolnog tkiva.

Osim odabira valne duljine svjetla, drugi važan čimbenik je vrijeme trajanja pulsa, odnosno izlaganja tkiva laserskomu svjetlu te gustoća energije (koja mora biti dovoljna da se postigne destrukcija ciljnog tkiva u zadanom vremenu.

Dakle, ispravnim odnosom gustoće energije, širine snopa i trajanja pulsa se postiže najveća prednost lasera u odnosu na druge terapijske metode, a to je selektivno i precizno uklanjanje promjena na koži.

Osim ta tri navedena čimbenika, postoje i razlike među samim laserima koji imaju različite valne duljine, a koje različito absorbiraju pojedine kromofore, što je najblje vidljivo na slijedećoj slici:

laser frekvencije

 

Iz navedene slike je najbolje vidljivo zašto je upravo diodni laser postao "zlatni standard" u trajnom uklanjanju dlačica, budući da njegovu valnu duljinu od 810 nm najbolje upija kromofora melanin, dok se okolno tkivo ne oštećuje budući da su na toj valnoj duljini niski koeficijenti apsorpcije kod ostalih kromofora.

 

Priprema za lasersku epilaciju:

Jedan od najbitnijih čimbenika kod planiranja laserske epilacije je što svjetlija boja kože.

Pod tim se podrazumijeva:

- ne izlagati se suncu/solariju 30 dana prije i poslije laserske epilacije.

- preporuča se učestala i redovita primjena foto-zaštitnih sredstava 30 dana prije i nakon provođenja laserske epilacije.

- 30 dana prije laserske epilacije dlake se ne smiju čupati, odstranjivati voskom ili elektrolizom.

- rastuće dlake mogu se brijati, šišati ili odstranjivati depilacijskom kremom (posljednja može uzrokovati iritaciju kože).

- 24 sata prije laser tretmana potrebno je obrijati dlake te ukloniti make-up, kremu, deodorant ili losion s područja koje će se tretirati laserom.

Ako je provedena depilacija voskom nekoliko dana prije tretmana, izostat će učinak laserske epilacije jer je time uklonjeno ciljno tkivo za lasersku zraku.

 

Tijek laserskog tretmana:

Nakon pregleda liječnik prije samog laserskog tretmana izabire odgovarajuće parametre laserskih zraka (prema tipu kože, regiji tijela i osjetljivosti kože).

S obzirom na to da je pri radu s laserom vodeći rizik od oštećenja očiju (oštećenje rožnice i mrežnice), obvezatno je nošenje zaštitnih naočala kako za klijenta tako i za medicinsko osoblje. Pri tome se za svaki laserski uređaj rabe posebne zaštitne naočale, koje odgovaraju valnoj duljini laserske zrake koju emitira pojedini uređaj. Prostorije u kojima se provode laserski tretmani moraju biti posebno označene s vidljivim upozorenjem o zabrani ulaska tijekom laserskog zahvata.

Tijekom laserske epilacije bitno je izbjegavati madeže.

Kako bi se izbjegli mogući negativni učinci laserske zrake na ciljno tkivo, ali i na okolna tkiva, važan je sustav hlađenja prilikom laserskog tretmana, kao i prilagođeno vrijeme ekspozicije i način rada lasera. Hlađenje također umanjuje osjet boli tijekom laserske epilacije.

 

Zaštita kože nakon laserskog tretmana:

Hlađenjem kože prije, tijekom i nakon tretmana omogućena je primjena veće gustoće laserske energije uz odgovarajuće trajanje pulsa, radi postizanja dobrih terapijskih rezultata.

Tretirani dio treba čuvati 30 dana nakon tretmana od sunca ili solarija, uz primjenu zaštitnih krema od sunca s faktorom 50. Nekoliko dana nakon tretmana ne bi se trebalo ići u saune ili pojačano se znojiti.

U prosjeku je potrebno 4-6 tretmana koji se ponavljaju u razmacima 4-8 tjedana.

 

Kontraindikacije za laserske tretmane su: trudnoća, dijabetes, epilapsija, AIDS, zarazne kožne bolesti, porfirija, recidivirajuće herpes simplex infekcije, fotosenzitivnost (preosjetljivost na svjetlo), fotosenzibilna epilepsija, korištenje fotosenzitivnih lijekova, tetovaže, prekancerozne i kancerozne lezije na tretiranom području (melanom i ostale kancerozne lezije)..

 

Relativne kontraindikacije:

Pacijentima koji su skloni stvaranju ožiljaka i keloida treba pristupiti oprezno.

Pacijenti koji su uzimali sistemski izotretinoin tj. vitamin A ne bi smjeli ići na tretan laserske epilacije najmanje godinu dana poslije uzimanja lijeka (odgoda zahvata).

Klijenti koji su bili na anticelulitnim tretmanima bi trebali pričekati nekoliko tjedana.

 

Nuspojave: uključuju eritem i perifolikularni edem, vezikule i kruste, hipopigmentacije i hiperpigmentacije, infekcije, akneiformne erupcije, ožiljke, paradoksalnu hipertrihozu te privremenu ili trajnu leukotrihiju.

 

Koja je razlika između lasera i uređaja IPL?

IPL-v-Laser

Naziv IPL dolazi od skraćenice (I - intensive P - pulse L - light), a označava intenzivno pulsirajuće svjetlo, koje se koristi za slične tretmane kao i laser. Oba uređaja koriste isto načelo stvaranja energije, samo što zrake IPL uređaja imaju različite karakteristike te putuju različitom brzinom, smjerom i imaju različite valne duljine, što doprinosi manjoj preciznosti i većoj bolnosti tretmana (budući da se svjetlosna energija upija u različitim molekulama poput deoksihemoglobina i oksihemoglobina).

Dok je kod lasera za trajnu epilaciju potrebno 3-6 tretmana, kod IPL-a je potrebo 6-12 tretmana.

Također, IPL nije pogodan za tamnije tipove kože (tip IV-VI po Fitzpatricku), budući da na njima može uzrokovati opekline. 

Također je pri odabiru uređaja važno izabrati stručnjaka koji ima iskustvo u rukovanju laserom, kako bi se izbjegle eventualne neželjene posljedicie (tipa opekline, nedovoljna preciznost pri uklanjanju dlačica i sl.). 

 

 1.12.2014.g.

 Danijela Rašić, dr.med.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn