Koža i laser

 

Koža (latinski dermis, grčki cutis) najveći jer organ ljudskog tijela, i u odrasle osobe zauzima površinu oko 1,5 – 1,8 m2.

 

Funkcija kože je:

1. zaštita od mehaničkih povreda

2. zaštita od dehidracije i prodora različitih kemijskih tvari iz okoliša

3. zaštita od svjetla (koža reflektira preko 50 % ukupnog sunčevog svetla, a ostalo apsorbiraju melanin, karoten i druga tkiva)

4. zaštita od patogenih mikroorganizama

5. termoregulacija

6. imunološka aktivnost.

 

koža

 Građa kože 

Površina kože se sastoji od orožnjenog epitelnog tkiva koje se naziva epidermis.

Ispod epidermisa je vezivno tkivo koje se naziva cutis ili dermis (koji se sastoji od kolagenih i elastičnih vlakana te glikozamina i glikoproteina),

a ispod derimisa je potkožno masno tkivo – subcutis, tela subcutanea.

U kožu su uložene brojne žlijezde znojnice i lojnice, mirisne i mliječne žlijezde te dlake i nokti. Sve nabrojene strukture su poznate pod nazivom adneksa (privjesci) kože.

 

 

 

Dlaka

Dlaka (lat. pili) je keratiniziranaa struktura koju proizvodi epidermis i uglavnom ima termalnu i mehaničku zaštitnu ulogu. Na tijelu se nalazi preko 5 miliona dlaka, od čeka oko 100.000 na glavi.

Dio dlake koji se nalazi iznad površine kože čini stabljiku dlake (lat. scapus pili), dok dio dlake koji je uložen u kožu čini korijen dlake (lat. radix pili) koji je proširen u obliku lukovice (lat. bulbus pili).

Na bulbusu se nalazi udubljenje u koje ulazi vezivno tkivo dermisa s krvnim žilama (lat. papilla pili). Korijen dlake ovijen je modificiranim epidermisom tzv. folikulom (lat. folliculus pili), na koje su priključene žlijezde lojnice i mišić podizač dlake (lat. musuclus arrector pili).

Dlaka raste mitotskom diobom stanica na onom mjestu na kojem stanice folikula i korijena čine jedinstvenu staničnu masu tzv. maticu dlake (lat. matrix pili).

Brzina rasta dlake iznosi 1,5 mm do 3 mm tjedno. Diobena aktivnost u folikulima stimulirana je utjecajem androgenih (muških spolnih) hormona.

 

 

 

 

 

Ciklus rasta dlake 

Dlaka prolazi ciklus koji se sastoji od 3 faze rasta:

- Anagena (faza rasta – nova dlaka se stvara u matrixu, sintetizira se melanin i keratin...),

- Katagena (faza mirovanja – traje 2-3 tjedna) i

- Telogena (faza ispadanja dlake).

 23169

 

Važnost anagene faze

Samo određeni postotak dlaka koji je u anagenoj fazi reagira na laserski tretman (tj. u katagenoj i telegonoj fazi dlake ne reagiraju na laserski tretman). Stoga je potrebno nekoliko laserskih tretmana.

 

 Dlaka, koža i melanin

Melanociti su stanice koje se nalaze u epidermisu kože (u stratum basale) te u matrixu dlake, i što proizvode više proteina melanina, boja kože i kose je tamnija. Sinteza melanina ovisi o dva faktora: o genetici i izlaganju suncu. U oba slučaja, količina melanina i brzina kojom se sintetizira, mijenja se ovisno o genetskim karakteristikama pojednica.

Lasersku zraku (koja se sastoji od fotona) privlači pigment melanin (on joj je ciljana kromofora).

Folikul dlake je posebno bogat pigmentom melaninom, i radi toga dobro apsorbira fotone tj. svjetlosnu energiju lasera, koja se uz pomoć procesa selektivne fototermolize pretvara u toplinsku energiju te uzrokuje toplinsko uništenje folikula dlake. Folikul je odgovoran da se dlaka uvijek iznova stvara nakon telogene faze tj. faze ispadanja dlake.

Epitel matrixa dlake je jedan od najbrže rastućih populacija stanica u ljudskom tijelu (što je razlog zašto neki oblici kemoterapije ili radioterapije, koje ubijaju diobu stanica, mogu dovesti do privremenog gubitka kose).

 

Tipovi kože prema Fitzpatricku -

Ovisno o količini melanina, i ostalim karakteristikama, tipovi kože svrstavaju se prema Fitzpatrickovoj ljestvici od 1 do 6:

  

Fitzpatrick tipovi kože 2

 

  

 

 

 

 

Napisala: Danijela Rašić, dr.med.

Izvor literature:

MeDioStar NeXT, Asclepion Laser Technologies, Jena I Germany I

Dermatovenerologija, prof.dr.sc. Ivan Dobrić, spec. dermatovenerologije i suradnici

Sveučilišni udžbenik Medicinskog fakulteta u Zagrebu 

 

 

Sadržaji objavljeni na ovim stranicama zaštićeni su prema Zakonu o autorskim pravima RH, te se ne smiju koristiti i preuzimati bez pismene dozvole autora. | 2015. © Aqua Med Medical Wellness - sva prava pridržana.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn