UKLONITE CHERRY ANGIOME LASEROM

Cherry Angiomi Aqua Med 2

Angiomi, cherry angiomi ili senilnim angiomima (hemangiomi) su dobroćudne tumorske promjene na koži ili sluznici (izgledaju kao crvene točkice) koje se sastoje od krvnih žila. Vrlo često ih osoba ima veći broj i obično su raspoređeni po trupu ili ekstremitetima, a češći su kod osoba svijetle puti i svijetlih očiju. Na neki način, određeni su genetskom predispozicijom i foto tipom kože, ali indirektno nastaju i UV zračenjem.

Dobroćudne promjene
Ono što treba istaknuti je da to nisu madeži, odnosno lezije koje se sastoje od melanocita, što je vrlo bitno jer to znači da nemaju mogućnost pretvorbe ni u madež niti u melanom, odnosno tumorsku promjenu. S obzirom na to da je riječ o dobroćudnim promjenama, one se zapravo ne moraju niti uklanjati osim iz estetskih ili funkcionalnih razloga jer mogu biti i veći te na različitim nezgodnim mjestima te samim tim može doći do ozljeda i krvarenja.

Najbolja metoda uklanjanja – laser
Ako se uklanjaju s obzirom na svoju veličinu ili lokalizaciju, najčešće se to čini laserski, i to vaskularnim laserima posebne valne dužine koja se apsorbira u pigmentu hemoglobinu. Pri tome nastaje toplina koja uzrokuje koagulaciju tkiva i ruši strukturu kapilare. Pri tome nastaje točkasta modrica koju imunološki sustav ukloni u kratkom vremenu. Broj tretmana potrebnih za eliminaciju ovisi od veličine hemangioma (za manje dovoljna su 1-2 tretmana).  Kod tretmana se može osjetiti blaga bol koja se učinkovito smanji sa istovremenim hlađenjem. Druga vrsta anestezije nije potrebna. Ako ćete koža biti izložena suncu potrebna je njega kože s visokim zaštitnim faktorom. Ako su nešto većih dimenzija, mogu se uklanjati radiofrekvencijskom kirurgijom ili klasičnim kirurškim zahvatom.

Važnost prevencije
Kada je riječ o prevenciji, angiomi ipak pokazuju određeni znak fotooštećenja kože, što znači da osobe koje se ubrajaju u svojevrsne ‘rižične’ skupine od najranije dobi moraju svakodnevno nanositi fotoprotektivne kreme s visokim zaštitnim faktorom, svaka 2-3 sata ako se pojačano znoji, i držati se svih mjera zaštite od štetnih UV zračenja. Što se pak tiče najboljeg vremena za uklanjanje angioma, kao i kod svih ostalih estetskih zahvata, to je razdoblje od jeseni do proljeća kada su niže temperature.

Izvor: https://estetica.hr/cherry-angiomi-crvene-tockice-na-tijelu-i-kako-ih-se-rijesiti/

18.5.2022.g.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn