Medicinska akupunktura

Medicinska akupunktura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medicinska akupunktura terapijska je tehnika koja uključuje umetanje tankih iglica u određene točke tijela kako bi se potaknulo zacjeljivanje i ublažavanje boli. Također se naziva i “zapadnom akupunkturom”.

Tradicionalna kineska akupunktura temelji se na problemu protoka te obnovi protok Qi-energije koja prolazi kroz tijelo kroz točno definirane meridijane, dok je zapadna medicinska akupunktura utemeljena na fascijalnoj teoriji te se preporuča primjena nakon potpune dijagnostičke obrade i postavljene dijagnoze.

Tradicionalna kineska akupunktura smatra da postoji 12 parova simetričnih meridijana koji pripadaju određenim organima, te još 8 extra meridijana koji su u komunikaciji s površinom kože na točno određenim mjestima akupunkturnim točkama, čijom manipulacijom se može utjecati na protok energije – Qi tako da se energija ubrza ili uspori.

Zapadna medicinska akupunktura primjenjuje se nakon postavljanja dijagnoze kada se liječi ubadanjem jako tankih iglica i poticanjem osjetnih živaca ispod kože i u mišićima. Kao rezultat liječenja imamo lučenje neurotransmitera u tijelu, poput endorfina koje pridonosi ublažavanju boli. Duljina iglica je različita što ovisi o mjestu aplikacije tj. o dubini i mjestu određene akupunkturne točke.

Akupunktura se koristi kod različitih sindroma, bolesti i bolnih stanja: glavobolje, migrene, križobolje, bol u vratu, bol u laktu i ramenu , bilo koja vrsta reumatske boli, menstrualne tegobe, alergijski rinitis, anksioznost, depresije, gastrointestinalne tegobe, mršavljenje…

Akupunktura djeluje podižući i uspostavljajući ravnotežu u živčanom i mišićnom sustavu, ublažavajući stres i osjet tjeskobe. U pojedinim prilikama i slučajevima akupunktura može dati brze rezultate kroz jednu do dvije terapije. Međutim, rezultati i broj terapija ovisit će pojedinačno od osobe do osobe.

Broj potrebnih tretmana tj. aplikacija iglica, ovisi o stanju koje se liječi kod svake osobe pojedinačno te o njenom odgovoru na akupunkturu. Jedna terapija akupunkture obično nije dovoljna da bi došlo do trajnog ublažavanja boli. Jedna do tri terapije tijekom tjedna, kroz pet do šest tjedana se preporučuje za liječenje kod kronični stanja, a kod akutnih stanja je preporučljiv svakodnevni akupunkturni tretman koji vremenski traje kraće te do oporavka ili potpunog izliječena dolazi brže.

Akupunkturu smiju primjenjivati samo liječnici s licencom, pri tome se moraju pridržavati te primjenjivati suvremene medicinske principe i tehnike. To podrazumijeva rad sa sterilnim iglama za jednokratnu upotrebu, čime je značajno smanjena mogućnost lokalne infekcije.

Akupunktura nije svemoguća terapija. Njom postižemo dobre rezultate samo u slučajevima gdje je na temelju dobrog dijagnostičkog postupka postavljena puna indikacija za njezinu primjenu. Indikacija se donosi kako na temelju postulata kineske medicine tako i po principima suvremene medicinske znanosti. Primjenjuje se zasebno ili u kombinaciji sa drugim terapijama.

Hrvatsko društvo za akupunkturu ograđuje se od primjene akupunkture u smislu duhovne, filozofske ili energetske medicine.

Napisala dr. Merica Domjanović Vasiljević

Split, 3.3.2022.g.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn