Kako umanjiti bolove u leđima za vrijeme trudnoće

Tijekom trudnoće vrlo se često javljaju bolovi u donjem dijelu leđa, pa takve simptome prijavljuje čak 60 % trudnica. Najčešći je uzrok opterećenje tijela povećanom tjelesnom težinom zbog rasta gravidne maternice i fetusa, uz pripadajuće anatomske strukture, kao što su posteljica, plodova voda, itd. Hormonalne promjene su također jedan od uzročnika boli u leđima za vrijeme trudnoće. Hormon relaksin se oslobađa u trudnoći za opuštanje ligamenata zdjeličnog područja i za pripremu zglobova zdjelice za proces poroda. Labavljenje ligamenata koji podupiru kralješnicu, zdjelicu i zglobove može dovesti do nestabilnosti i boli ako mišići nisu dovoljno jaki da podupru promjenu u tijelu tokom trudnoće. Također preveliko širenje mišića musculusa rectusa abdominisa može uzrokovati bol u leđima. Sve te promjene tijekom trudnoće zapravo su odraz prilagodbe posture tj. držanja trudnice na promijenjene biomehaničke odnose u tijelu, koji se potom najčešće manifestiraju kao bolne promjene u području mišićno-koštanog sustava.

Trudnica - držanjeBol u leđima za vrijeme trudnoće se može javiti dosta rano, već između 8 i 12 tjedna trudnoće, isto tako i kroz 2 i 3 tromjesečje. Prijašnje epizode boli u donjem dijelu leđa povećavaju rizik da će žena imati problem s leđima za vrijeme trudnoće, ali ima i žena kojima se bol javi samo tokom trudnoće. Postoje dvije vrste boli koje se javljaju tokom trudnoće. Prva je lumbalna ili bol u donjem dijelu leđa (low back pain), a druga je bol u stražnjem dijelu zdjelice (posterior pelvic pain). Lumbalna bol se osjeća u donjem dijelu leđa i može se širiti samo na jednu stranu leđa, nekad i kroz nogu do stopala. Dugotrajno sjedenje ili stajanje može pogoršati bol i obično je bol intenzivnija na kraju dana. Bol u stražnjem dijelu zdjelice se obično osjeća bilateralno tj. na obje strane, ispod struka. Bol se obično širi u stražnjicu i može se osjećati u stražnjem dijelu natkoljenice. Duži period hodanja, penjanje uz stepenice, podizanje tereta , okretanje u krevetu mogu biti okidači za ovu bol kod trudnica.

 

PregnancyPosturePositionsPostoje određene stvari kojima možete pomoći sebi ako ste trudni i imate bol u leđima. Stavite jastuk između koljena kada ležite na boku, kada sjedite stavite zarolani ručnik iza leđa kao potporu i ne zaboravite sjediti uspravno sa ramenima zabačenim prema straga. Ali najvažnije od svega je ostati aktivan i vježbati za vrijeme trudnoće. Vježbe djeluju na jačanje mišića te poboljšavaju fleksibilnost što umanjuje stres na kralješnicu. Ukoliko ne postoje nikakve kontraindikacije, službene preporuke uključuju dnevnu tjelesnu aktivnosti od 30 minuta ili duže. Vježbanje u trudnoći doprinosi općenito boljem stanju organizma, sprečava trudnice da se previše udebljaju, održava im krvožilni sustav zdravim, pospješuje kapacitet pluća, smanjuje naticanje zglobova i općenito drži u dobroj kondiciji kako bi tijelo bilo snažno i lakše podnijelo dodatne kilograme i porod.

 

Kako je trudnoća fiziološko stanje, ne treba se bojati fizičke aktivnosti,ukoliko se žena bavila vježbanjem prije trudnoće ,ali se preporučuje pričekati završetak prvog tromjesečja i vidjeti kako napreduje trudnoća. Ako je sve uredu, nema razloga da se s fizičkom aktivnošću uz redovne kontrole ne nastavi. Intenzitet i vrstu vježbi odnosno nastavak sportske aktivnosti treba konzultirati sa stručnjacima (ginekolog i fizioterapeut), ali se bitno ne mijenja od dosadašnjih. Ukoliko niste prije vježbali, a htjeli bi vježbati u trudnoći ili jednostavno biste htjeli raditi po posebnom programu prilagođenom trudnicama, najbolje je da se priključite nekoj od specijalnih grupa vježbi za trudnice. Takve vježbe uključuju aktivnosti za cijelo tijelo uz poseban osvrt na vježbe istezanja i jačanja određenih dijelova tijela te na poboljšanje ili održavanje kondicije, uz vježbe disanja i relaksacije. Vježbanje u sklopu skupnog programa ima prednost zbog međusobnog druženja trudnica, što je oblik neformalne podrške, žene razgovaraju i razmjenjuju svoja iskustva.

 Napisala: Vesna Ružić, bacc. fizioterapije

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn