PPR (POST-POROĐAJNA REHABILITACIJA)

Kad govorimo o porodu onda možemo reći da je to za svaku ženu drugačije iskustvo, stoga i oporavak nakon njega za svaku ženu izgleda drugačije. Oporavak nakon poroda odvija se kod svake žene na različiti način i različitim tempom. Znamo da se za službeno vrijeme oporavka uzima od 6 do 8 tjedana nakon porođaja, dok se kod određenih žena oporavak može produljiti i na period od godinu do dvije. Najčešći simptomi koji zaostaju dulje vrijeme je bol, naročito kad govorimo o carskom rezu. Nakon 6 tjedana žena se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima i tjelovježbi.

Imamo i iznimke kad govorimo o porodu dovršenom carskim rezom. Odmah nakon anestezije i lijekova javlja se bol na mjestu reza. Rodiljama je tada potrebna pomoć s obzirom da im nije preporučljivo podizanje tereta. Ako oporavak teče dobro žena se može nakon 6 tjedana vratiti svojim aktivnostima.

Na mjestu reza mogu biti prisutni bol i nelagoda te promijenjen osjet. U nekim slučajevima se postporođajno javlja i inkontinencija, što nam govori o slabosti mišića zdjeličnog dna. U prvom tjednu nakon poroda najizraženiji su bolovi na mjestu šavova. Vrlo često se u prvim danima javlja i generalizirana bol u cijelom tijelu, te je praćena općim umorom i iscrpljenošću. Javljaju se bolovi i grčevi u donjem dijelu trbuha, a koji nastaju kao posljedica povlačenja maternice. Bolovi se javljaju u donjem dijelu leđa, mogu biti poprilično intenzivni. Stoga je jako važno javiti se liječniku koji će vas uputiti kod educiranog fizioterapeuta.

Nakon poroda važno je vrlo rano krenuti s hodanjem, što će poboljšati protok krvi, te biti od velike važnosti i za mentalno zdravlje žene. Ispravnim savjetovanjem fizioterapeuta, emocionalnom podrškom i pravilnim tretmanom bolnog područja pridonosi se bržem i lakšem oporavku rodilja.

Samo upoznavanjem s problemom te povjerenjem može se zajedno riješiti problem. Radom na mišićima trbuha, zdjeličnog dna te tretmanom samog ožiljka osigurava se smanjenje boli te potpomaže brži i lakši oporavak te vraćanje životnim aktivnostima.

Ono najvažnije za napomenuti je i to da se odgovarajućim pristupom te širokim spektrom fizioterapeutskih tehnika omogućava da se traume tkiva i mišića zdjeličnog dna svedu na minimum. Neke od tehnika, kao što su tehnika pravilnog disanja i kretanja, su iznimno važne za obnovu funkcije zdjelice i mišića zdjeličnog dna. Nepravilnim radom zdjeličnog dna dovodi se do nepravilnosti intra-abdominalnog tlaka, a samim time dovodi do različitih bolnih sindroma kralješnice, bolnosti u kukovima, koljenima... Stoga je iznimno važno naučiti kontrolirati intra-abdominalni tlak.

Važno je istaknuti da, ukoliko je porod dovršen carskim rezom, također potrebna intervencija fizioterapeuta, s obzirom da se pri tom operativnom zahvatu prekida i/ili oštećenju cijele abdominalne fascije i mišića trbuha, te se oni u konačnici ne mogu aktivirati na pravilan način.

Kod stanja nakon carskog reza kreće se sa MSTR tehnikom - McLoughlin Scar Tissue Release (MSTR®). 

 

Ova višesmjerna tehnika radi na tkivu u svim smjerovima fascije i adhezija. Brzi pokreti MSTR-a facilitiraju tj. ubrzavaju otpuštanje čvrstih i gusto vezanih kolagenskih vlakana koja inhibiraju protok krvi i limfe oko ožiljka. za 50% nakon prvog 15 minutnog MSTR tretmana. Ultrazvučna dijagnostika pokazat će poboljšanje protoka krvi, kako u okolnim tkivima, tako i u samom ožiljku. Kombinacija brzine MSTR-a i pokreta u više smjerova čine MSTR istinski učinkovitom tehnikom koja zna ljudima, a u ovom slučaju ženama, promijeniti život.

Napisala: Anja Radalj, bacc. fizioterapije Split 6.10.2021.g.

Izvor fotografije: https://4she.hr/blog/trening/carski-rez-pretvorite-oziljak-lijepu-uspomenu-57/ (4she.hr)

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn