Razmišljaj dok hodaš

                                   RAZMIŠLJAJ DOK HODAŠ

 

Današnji, moderan način života, prisiljava nas na sve učestalije statične položaje (sjedenje za kompjuterom, u automobilu...), a sve je manje fizičke aktivnosti i kretanja. Na takav način se kroz određeno vrijeme javljaju različiti problemi kao što su primjerice: glavobolje, bolovi u vratu i leđima, zglobovima, debljanje, nakon čega se i osoba najčešće odlučuje na određenu fizičku aktivnost pa i hodanje.

Hod kao fizička aktivnost može biti koristan, ali samo ako ga izvodimo pravilno.

Kad kažemo pravilno, prije svega mislimo na aktivno, koordinirano i svjesno korištenje određenih dijelova tijela i mišića, a ne hodanje ¨s noge na nogu¨ne razmišljajući na kakav način koristimo svoje tijelo dok hodamo.

Kod manjka fizičke aktivnosti i sve učestalijeg zauzimanja nepravilnog položaja prilikom sjedenja (noga preko noge), najčešće dolazi do asimetrije u zdjelici pa iz tog dijela možda i kreću ostale smetnje i kompenzacije lokomotornog sustava, a tako i bolovi u leđima, vratu, ramenima i drugi simptomi.

Kad bolovi krenu i osoba postane svjesna nedostataka, pokušava se ispraviti, ali se zapravo ukoči i aktivira pogrešnu skupinu mišića. Jer za pravilan položaj kralježnice nisu odgovorne velike grupe mišića u lumbalnom dijelu, već su za tu ulogu zaslužne duboke skupine mišića uz kralježnicu.

Tako osoba umjesto da se ukoči u sjedećem položaju, u isto vrijeme može kroz isti položaj aktivno pokretati koštane strukture i mišiće kroz pokret zdjelice u svim smjerovima, pa se na taj način sjedeći ukočeni položaj može pretvoriti u aktivnost.

Tek onda kad osoba postane svjesna da se kroz svaki položaj ako ga se izvodi pravilno i svjesno, može aktivirati tijelo, i osvijesti način kako ga aktivirati, lako to može prenijeti u svakodnevnicu, pa i na hodanje.

 

U poliklinici Aqua Med možete dobiti korisne savjete kroz individualni fizioterapijski pristup kojim detaljnom analizom i procjenom pokušavamo prepoznati poteškoće u pokretljivosti, te na osnovu čega se dogovaramo o daljnjem načinu rada i rehabilitacijskih postupaka.

 

Napisala: Nevena Drašković, bacc. fizio. 14.6.2018.g. 

Aqua Med ® Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dermatologiju i venerologiju
Peričićeva 1 21000 Split, Croatia
Radno vrijeme: pon - pet 8 - 20
Tel: +385 21 279 844 Mob: +385 91 211 0218 
E-mailThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web www.aquamed.hr/hr/poliklinika
Facebook: https://hr-hr.facebook.com/aquamedmarvie/

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn