Tech neck - bolest modernog doba

Tech neck

 

Tech neck (također se naziva i text neck) je pojam koji se odnosi na bolove u vratu i ramenima, a koji nastaju zbog prekomjerne uporabe mobilnih telefona, tableta ili laptopa. 

Problemi u vratu počinju pojavom napetosti, osjećajem pečenja u mišićima vrata i oko lopatica. Progresija problema karakterizira trnce i slabost u mišićima rukama.

Današnji sjedilački način života i nedovoljna fizička aktivnost mogu dovesti do različitih oštećenja koji se javljaju u međukralježničkom prostoru. 

Bolovi nastaju zbog prenaprezanja vratnih mišića i ligamentarnog aparata vratne kralježnice. Naime, prosječna težina glave odraslog čovjeka je 5-6 kg. Vratni mišići su „programirani“ na to opterećenje. Kada se glava naginje prema naprijed za oko 50-60 stupnjeva, što je najčešći položaj pri tipkanju na mobitelu ili tabletu, opterećenje koje trpe mišići vrata poraste nekoliko puta. Oni tada moraju nositi težinu od 25-30 kg.

Tri su osnovna načela prevencije ove bolesti modernog doba, naravno uz prvu mjeru smanjenja korištenja mobilnog telefona: ergonomija, odmor, vježbe i masaže.

  • Ergonomija znači popraviti uvjete na radnom mjestu, kako bismo smanjili loš utjecaj na zdravlje, osobito u doba korona krize i povećanog rada od kuće, gdje najčešće ne postoje optimalni radni uvjeti. To znači podizanje ekrana računala u visinu očiju, korištenje dodatne tipkovnice i dodatnog ekrana za laptop (tzv. docking-station), što vraća vratnu kralježnicu u neutralan položaj i smanjuje opterećenje mišića. Treba što više zamijeniti mobitel, tablet i laptop sa stolnim računalom.
  • Odmor treba biti što češći, makar trajao i samo minutu-dvije. Svakih pola sata do 45 minuta treba se ustati sa stola, promijeniti položaj, prošetati na kratko. Najbolje je instalirati podsjetnik za odmor na računalu ili mobitelu.
  • Redovite standardne aerobne vježbe jačanja mišića vratne kralježnice i vježbe istezanja smanjit će učestalost „tech neck“ tegoba i smanjit će vjerojatnost da ćete trebati pomoć liječnika zbog toga.
  • Također kombinacijom masaža s naglaskom na skraćenu muskulaturu i prethodno navedenim načelima, mogu se prevenirati bolna stanja.

Izvori:

https://arithera.hr/tech-neck-bolest-modernog-doba/

https://www.fitness.com.hr/vjezbe/savjeti-za-vjezbanje/Gornji-ukrizeni-sindrom

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn