Cupping terapija - liječenje vrućim čašama

 

Poznata i kao vakuumska terapija, banke, Schröpftherapie, ventuza i pod raznim drugim imenima, cupping ili terapija čašama drevna je tehnika liječenja raširena diljem svijeta.

Razlog za njenu dugovječnost i popularnost svakako su blagodati koje donosi.

Među njima su detoksikacija, ublažavanje bolova i upalnih stanja, poboljšanje cirkulacije, limfna drenaža, povoljan učinak na zdravlje kože te uklanjanje celulita.

Iako postoji preko 5.000 godina, o točnom podrijetlu terapije čašama i danas se zapravo malo zna.

Kao njena izvorišta često se spominju drevne civilizacije Mezopotamije, Egipta i Kine. 

 

Aqua Med Cupping 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Kratka povijest cupping terapije

Terapija čašama davno je bila rasprostranjena na području Europe, Azije, sjeverne Afrike i među sjevernoameričkim starosjediocima.

Najstariji zapis o njoj može se pronaći u Ebersovom papirusu, jednom od najstarijih medicinskih tekstova nastalim u Egiptu oko 1500. pr.Kr.

Utemeljitelj znanstvene medicine i starogrčki liječnik Hipokrat preporučivao ju je za liječenje raznih bolesti, a o njenoj je uporabi pisao ugledni taoistički alkemičar i fitoterapeut Ge Hong (281-341.).

Primjenjivali su je glasoviti europski liječnici poput Galena i Paracelsusa, a početkom 20. stoljeća o vrlo uspješnim rezultatima njene primjene svjedočio je istaknuti britanski antropolog i doktor medicine Sir Arthur Keith.

Dok su na samim počecima za cupping služili životinjski rogovi, a nešto kasnije čaše posebnog oblika izrađene od keramike, bambusa, metala i stakla, danas se najčešće primjenjuju cupping setovi napravljeni od stakla ili silikona. 

 Aqua Med Cupping 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Globalna sportska javnost doznala je za cupping 2016.g. kad se pročulo da ga primjenjuje najuspješniji plivač svih vremena, višestruki olimpijski prvak Michael Phelps.

Odale su ga crvenkaste "masnice" na leđima gdje su čašice bile polagane. 

 

Kako djeluje cupping terapija

Naziv koji najbolje opisuje kako cupping djeluje svakako je vakuumska terapija, budući da zbog podtlaka koji se stvara izvlačenjem zraka iz čaše ona nakon polaganja na određeno mjesto podiže kožu prema gore.

To na organizam djeluje opuštajuće, potiče cirkulaciju, rad limfnog sustava i općenito izmjenu tvari, odnosno - prema tradicionalnoj kineskoj medicini - protok životne energije poznate kao qi (chi).

Terapija uklanja energetske blokade, iz tijela izvlači toksine i nečistoće, smanjuje mišićnu napetost, bolove i upale.

Ovisno o njihovoj vrsti, načinu primjene i stanju tretirane osobe čaše obično ostaju na tijelu od 3 do 15 minuta.

Budući da se stavljaju na određene točke ili se njima masira, cupping se može primjenjivati u kombinaciji s akupresurom, masažom, refleksoterapijom ili akupunkturom jer to može pojačati djelovanje spomenutih terapija.

 

Kako se stvara vakuum

Da bi se napravio vakuum, iz staklenih čaša terapeut izvlači zrak njihovim zagrijavanjem pomoću paljenja vate natopljene u alkoholu unutar čaše.

Tako pripremljena, zagrijana staklena čaša polaže se na tijelo kako bi se uslijed hlađenja stvorio vakuum, te se ne miče s mjesta na koje je stavljena.

Aqua Med Cupping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S druge strane, silikonske čaše, kao i one s pumpicama, ne zagrijavaju se.

Vakuum se stvara njihovim pritiskanjem na kožu. Nakon što malo odstoje na jednome mjestu, može ih pomicati i masirati cijelo tijelo sve dok vakuum ne popusti.

Prethodno se preporučuje namazati tijelo odgovarajućim uljima kako bi čašice lakše klizile.

Brojne blagodati cupping terapije

Terapija čašama prodire duboko u tijelo, čak i do 10 cm.

Budući da se zahvaljujući djelovanju vakuuma aktiviraju krvožilni sustav, protok limfe (tjelesnog čistača) i drugi fiziološki procesi, jasno je zašto to dovodi do oslobađanja organizma od toksina, upala i boli, kao i do boljeg zdravlja, čišćenja kože i odstranjivanja celulita.

Cupping ima uistinu široku primjenu. Dosadašnja su iskustva pokazala da pomaže kod:

 • bolesti dišnog sustava poput prehlade, kašlja, bronhitisa, upale pluća, astme i alergija,
 • reumatskih bolesti,
 • napetost mišića te bolovi u leđima i mišićima,
 • napetost fascije,
 • upale živaca,
 • sportskih i traumatskih ozljeda,
 • loša cirkulacija i edematozna stanja,
 • detoksikacije organizma,
 • zacjeljivanja ožiljaka i strija,
 • uklanjanja celulita,
 • nečiste, problematične kože, ekcema i akni,
 • napetosti, tjeskobe i kroničnog umora,
 • migrene te
 • gubitka elastičnosti kože i bora.

 

Lažne masnice

Iako zbog "usisavanja" kože tretirana osoba isprva može osjetiti nelagodu, to će brzo proći.

Nakon cuppinga ostat će osjećaj olakšanja, relaksacije, popuštanja boli i općenito ugode – no i crvenilo na mjestima na koje su čaše bile položene.

Moglo bi vam se učiniti da je riječ o masnicama, no one to zapravo i nisu, već samo znak da su se vaše kapilare i krvne žile aktivirale.

Zanimljivo, crvenilo je, recimo u slučaju bolova u leđima, jače na problematičnim mjestima, a tragovi obično nestaju u roku od nekoliko dana.      
  

Split, 28.5.2023.g.

Izvori: Cupping terapija (alternativa-za-vas.com)

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn